5 rețete pentru deserturi și prăjituri perfecte pentru Dieta Dukan

362
placinta-cu-lamaie-si-bezea

Daca ai impresia ca deserturile delicioase si prajiturile sunt interzise atunci cand vrei sa scapi de kilogramele suplimente, afla ca te inseli.

Dr. Pierre Dukan spune ca oricine se poate bucura de ele daca foloseste anumite trucuri mici – Dr Dukan stie despre ce vorbeste.

Expertul francez a vandut mai mult de 12 milioane de exemplare a cartii revolutionare Dukan Diet, depasind Harry Potter si castigand o multime de fani, inclusiv pe Jennifer Lopez, Katherine Jenkins si Carole Middleton.

O persoana ce reuseste sa urmeze dieta, redescopera placerea ce vine odata cu mancarea buna. Dieta aceasta nu numara caloriile ci se bazeaza pe consumul ridicat de proteine.

Cum functioneaza dieta Dukan?

Aceasta dieta este compusa din patru faze:

  1. Faza de atac – pentru a incepe programul de slabire, ti se impune sa mananci doar proteine timp de 1-10 zile. Exista 72 de alimente bogate in proteine permise printre care se numara carnea de vita, de pui, pestele – fara a adauga insa ulei sau unt. De asemenea, trebuie sa bei 1,5 litri de apa si sa te antrenezi timp de 20 de minute pe zi. Vezi aici ghidul complet despre faza de atac
  2. Faza de croaziera – alterneaza o zi de proteine cu o zi de proteine si legume fara amidon – deci nu cartofi – pana cand ajungi la greutatea dorita. Vezi aici ghidul complet despre faza de croaziera
  3. Faza de consolidare – in plus fata de mesele cu proteine si cu legume fara amidon, poti manca doua felii de paine integrala pe zi, 40g de branza si 2 portii de alimente cu amidon pe saptamana. Ai dreptul sa mananci doua feluri de mancare la alegere. Nu exista reguli aici, cu conditia sa te intorci la faza de atac o zi pe saptamana. Vezi aici ghidul complet despre faza de atac consolidare
  4. Faza de stabilizare – mananci in mod normal, dar trebuie sa consumi intr-o zi din saptamana doar proteine si sa faci exercitii. Vezi aici ghidul complet despre faza de stabilizare

Si acum, cea mai recenta carte a Dr. Dukan, The Dukan Diet Desserts and Patisseries, este pregatita sa provoace o alta furtuna, pentru ca include o multime de deserturi si prajituri pe care le poti manca, deoarece au un continut scazut de grasimi si zahar.

Autorul le numeste “retete pentru satisfacerea placerilor…dar fara calorii”.

Folosind ingredientele cheie, care includ tarate de ovaz, drojdie, faina de porumb, indulcitori, iaurt fara grasimi si pudra de cacao cu un continut redus de grasimi, vei pregati deserturi care iti vor lasa gura apa, fara a-ti afecta talia.

Dr Dukan, care spune ca sotia sa si cei doi copii iubesc lucrurile dulci, a fost inspirat sa scrie aceasta carte dupa ce si-a dat seama ca milioane de urmaritori devotati isi doreau ceva mai mult de la mancarea lor.

Pe scurt, ei voiau sa se bucure de ceva dulce fara a-si distruge dieta.

Iata cinci dintre retetele delicioase ale lui Dukan, pe care ar trebui sa le incerci:

Placinta cu lamaie si bezea (4 portii)

placinta-cu-lamaie-si-bezea

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatire: 35-40 de minute

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 2 albusuri de ou
  • 4 linguri de tarate de ovaz
  • 2 linguri de tarate de grau
  • 1 lingura de indulcitor granule
  • 4 linguri de branza proaspata fara grasimi

Ingrediente necesare pentru umplutura:

  • 200 ml de apa
  • 4 oua
  • 2 linguri de faina de porumb
  • 8 linguri de indulcitor granule
  • 2 lingurite de esenta de lamaie
  • 2 albusuri de ou
  • un praf de sare
  • felii mici de lamaie pentru decor

Preincalzeste cuptorul la 200 C. Pentru a pregati blatul trebuie sa bati albusurile pana se intaresc si apoi sa le combini cu restul ingredientelor. Toarna aceasta compozitie intr-o tava pentru placinta de 21 cm. Se lasa la copt in cuptor pentru 5-10 minute.

Pentru a face umplutura, incalzeste apa intr-o cratita. Intr-un castron combina ouale cu faina de porumb, 7 linguri de indulcitor si esenta de lamaie. Toarna acest amestec in cratita si amesteca cu grija pana se ingroasa. Dupa ce umplutura este gata se toarna peste blat.

Seteaza temperatura cuptorului la 180 C si coace placinta umpluta timp de 20 de minute. Cand este gata, scoate placinta din cuptor si las-o sa se raceasca putin.

Intr-un castron, bate albusurile de ou cu sare si cu 1 lingura de indulcitor pana cand se intaresc. Se decoreaza partea superioara a placintei cu albusurile de ou.

Baga din nou placinta in cuptor pentru 10 minute pana cand toppingul de bezea capata o culoare aurie. Se lasa la racit si se decoreaza cu felii de lamaie.

Briose cu ciocolata si capsuni si briose cu ciocolata si menta (4 portii)

briose-ciocolata-capsuni

  • Timp de preparare: 30 de minute
  • Timp de gatire: 15 minute

Ingrediente:

  • 4 linguri de tarate de ovaz
  • 2 linguri de tarate de grau
  • 4 lingurite de pudra de cacao cu continut redus de grasimi
  • 2 lingurite de indulcitor lichid
  • un pliculet de praf de copt
  • 2 linguri de branza proaspata fara grasimi
  • 4 oua
  • 10 lingurite de indulcitor granule
  • 6 picaturi de colorant alimentar rosu-roz
  • jumatate de lingurita de aroma de zmeura
  • 6 picaturi de colorant alimentar verde
  • jumatate de lingurita aroma de menta
  • 4 linguri de lapte praf degresat

Preincalzeste cuptorul la 180 C. Intr-un castron, amesteca impreuna taratele de ovaz si de grau, pudra de cacao si indulcitorul lichid. Adauga apoi praful de copt si branza proaspata.

Sparge doua oua intr-un bol, separa albusurile de galbenusuri. Pune albusurile intr-o parte. Adauga galbenusurile la amestecul de tarate impreuna cu restul de 2 oua intregi.

Toarna amestecul de tarate in formele de silicon pentru briose si da-l la cuptor pentru 15 minute.

Intre timp, poti face glazura. Adauga indulcitorul granule la albusurile de ou. Imparte albusurile de ou in doua boluri. Intr-un bol, adaugi colorantul rosu-roz si aroma de zmeura, iar in celalalt castron vei adauga colorantul verde si aroma de menta.

Se amesteca bine laptele praf si se presara cu grija in ambele boluri, amestecand treptat, pana cand se obtine o glazura cu textura groasa.

Glazureaza jumatate din briose cu glazura de zmeura, iar cealalta jumatate cu glazura de menta. Pune-le in fridiger pentru a se intari glazura, apoi decoreaza-le cu fructe si frunza de menta.

Prajitura cu iaurt (2 portii)

prajitura-cu-iaurt-dieta-dukan

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatire: 35 minute

Ingrediente:

  • 4 linguri de tarate de ovaz
  • 5 oua
  • 150g de iaurt natural fara grasimi
  • 6 linguri de lapte praf degresat
  • 2 linguri de indulcitor granule
  • un pliculet de drojdier uscata
  • Esenta de vanilie, de portocale ( la alegere)

Preincalzeste cuptorul la 200 C si tapeteaza o tava de 20 cm cu hartie de copt. Proceseaza taratele de ovaz intr-un blender pentru a deveni cat mai fine, si apoi combina-le cu celelalte ingrediente.

Transfera amestecul in tava. Redu temperatura cuptorului la 180 C si coace prajitura timp de 35 minute pana capata o culoare usor aurie.

Batoane de cereale cu ciocolata si mandarine (4 portii)

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de congelare: minimum 1.5 ore

Ingrediente:

  • 8 linguri de tarate de ovaz
  • 7 linguri de lapte degresat
  • 6 linguri de indulcitor granule
  • 3 linguri de apa
  • 2 lingurite de esenta de mandarine
  • 4 lingurite de pudra de cacao fara zahar si continut redus de grasimi
  • 1 lingurita de branza proaspata fara grasimi

Intr-un bol mic, combina taratele de grau cu 4 linguri de lapte praf degresat, 3 linguri de indulcitor granule, 2 linguri de apa si esenta de mandarine. Amesteca totul impreuna pentru a obtine o pasta neteda si compacta.

Ai nevoie de un recipient din plastic dreptunghiular. Raspandeste uniform amestecul de ovaz in recipient. Pune-l la congelator pentru cel putin o jumatate de ora.

Intr-un alt castron, combina praful de cacao cu restul de 3 linguri de lapte praf si 3 linguri de indulcitor granule si branza proaspata. Daca este necesar, adauga lingura de apa ramasa pentru a obtine o crema semi-lichida.

Adauga aceasta crema peste taratele de ovaz si pune din nou la congelator pentru cel putin o ora, pana se intaresc. Scoate din recipient si taie in patru batoane. Pastreaza-le in frigider.

Inghetata de capsuni in stil italian (2 portii)

inghetata-dieta-dukan

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de congelare: minimum 2.5 ore

Ingrediente:

  • 3 oua, separate
  • un strop de sare
  • 90g de branza proaspata fara grasimi
  • 40g de branza Quarq fara grasimi
  • 2 linguri de crema cu un continut scazut de grasimi
  • 1 lingurita de stevie cristalizata
  • 1 lingurita de esenta de capsuni (sau orice alta aroma)

Intr-un caston, se bat albusurile cu praful de sare pana se intaresc. Intr-un alb bol, se combina galbenusurile de ou, branza proaspata, branza Quarq, crema cu continut scazut de grasimi, stevia si esenta de capsuni.

Adauga usor albusul de ou batut, in acest amestec. Verifica daca este suficient de dulce pentru gustul tau. Transfera compozitia in doua recipiente si baga le frigider pentru cel putin 2.5 ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here